volg ons ook op:
naar website
 

Centrum Verslaving & LVB

Onze nieuwsbrief verschijnt tweemaal per jaar. Via deze nieuwsbrief willen wij jou informeren over de ontwikkelingen binnen onze hoog specialistische zorg voor mensen met een verslaving en een lichte verstandelijke beperking. Onze LVB-zorg is breed, van preventie tot intensieve behandeling. Lees meer>>

Wil je hem ook rechtstreeks in jouw mailbox ontvangen? Meld je dan aan via deze link

 
 
 

Versterk de zorgketen

Mensen met een lichte verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid vormen een risicogroep voor psychiatrische stoornissen, waaronder verslavingsproblemen. Behandeling wordt vaak gecompliceerd door psychiatrische en somatische comorbiditeit, alsook door handelingsverlegenheid bij hulpverleners.
DOEL Psychiaters houvast bieden bij het vormgeven van de zorg voor patiënten met een lvb en verslavingsproblemen.
METHODE Aan de hand van een casus beschrijven van obstakels en oplossingsrichtingen voor de zorg aan deze doelgroep.
RESULTATEN Nederland loopt voorop in de zorg voor patiënten met een LVB en verslaving. Bestaande interventies worden echter nog onvoldoende gebruikt.
CONCLUSIE Professionals moeten hun vaardigheden om met deze groepen te werken vergroten, en ketenzorg in de regio moet worden doorontwikkeld. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor verslavingszorg, algemene GGz en verstandelijk gehandicaptenzorg.

Verslaving bij mensen met een lichte verstandelijke beperking; versterk de zorgketen

 
 
 

Even voorstellen...Team Rekken

In het natuurschone Rekken staat onze kliniek, het Johannes Wierhuis. Deze locatie heeft drie afdelingen: een dubbeldiagnose afdeling (verslaving en psychiatrische problemen) en twee afdelingen gericht op triple problematiek (verslaving, psychiatrische problematiek en LVB). Tactory- dagbesteding is op deze locatie ook ruimschoots vertegenwoordigd en heeft een belangrijke rol in de behandeling en het dagprogramma van onze patiënten.
Specialistische kennis over complexe verslavingsproblematiek zetten wij in om de zorgvraag van onze patiënten te bedienen. Op onze LVB afdelingen, waar we afgelopen jaar ook de erkenning hebben mogen ontvangen voor topklinische zorg, hebben wij naast regionale verwijzingen ook bovenregionale opnames. Ook zij maken graag gebruik van onze specifieke kennis en de op LVB aangepaste behandelmodules en dagprogramma.

 
 
 

 
Team Rekken - Achter (staand) vlnr: Ernst-Jan Lammers, Saskia van Horsen, Barbara Wissink, Marlou Stokkentreeff, Jolien Jongeling en Laura Brouwer | Voor vlnr: Aynur Bayram, John Salakory, Chantal Kamp en Nicole Joërsen

 
 
 

  


Vlnr: Louis Nibbelink, Arnold Grootherder, Sjoerd de Oude en Henk Vrieze

 
 
 

We bieden behandeling in een rustige en veilige omgeving, waarbij aandacht is voor de persoonlijke kwetsbaarheden, en we bieden zorg op maat. Een goede samenwerking met onze ambulante collega’s, ketenzorgpartners en anderen betrokkenen is een belangrijk streven voor ons. Zo dat wij een zorgtraject zo optimaal mogelijk kunnen laten verlopen.
Een gedreven en enthousiast team van behandelaren en staf kenmerkt de locatie Rekken. Er is ruim kennis en kunde in huis en er zijn medewerkers in dienst vanuit verscheidene disciplines en elk met hun eigen specialisme. Daarnaast is er bij iedereen een grote affiniteit met de doelgroep. Als team vinden wij het belangrijk om een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek en hebben wij oog voor innovatie, met als doel specialistische zorg te verbeteren voor een doelgroep met complexe zorgvragen.
Onze slogan:

“VOOR DE MENS ACHTER DE VERSLAVING”

 
 
 

Even voorstellen...Ilse Luteijn

"Mijn naam is Ilse Luteijn, 27 jaar en ik ben sinds 2016 werkzaam als psycholoog binnen Tactus Verslavingszorg.

Nadat ik in 2015 de onderzoeksmaster had afgerond aan de Radboud Universiteit koos ik er voor om de klinische master te doen en kwam ik terecht bij de Piet Roordakliniek als stagiaire. Mijn wens was altijd om wetenschappelijk onderzoek en praktijk te combineren en op die manier ook meer met elkaar te verbinden. Om deze reden ben ik naast mijn klinische werk altijd bezig geweest met wetenschappelijk onderzoek. Zo heb ik mijn scriptie geschreven over cliënten met een LVB in de forensische verslavingszorg en heb ik deze studie gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. Uit dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat 39 procent van de cliënten in de Piet Roordakliniek een LVB heeft. Een grote groep dus die ook een aangepaste behandeling nodig heeft. Dit was de eerste studie die de prevalentie van cliënten met een LVB verder in kaart bracht binnen de forensische verslavingszorg. Ik was er dan ook erg trots op dat ik afgelopen jaar met deze scriptie de Anton Došen Scriptieprijs won.

Lees hier meer over mijn promotieonderzoek naar risicotaxatie bij cliënten met een LVB in de forensische verslavingszorg."

 
 
 

Even voorstellen...Simon Langener

Sinds 1 oktober is Simon Langener begonnen met zijn promotietraject aan de Universiteit Twente (binnen de vakgroep Human Media Interaction) in samenwerking met het Centrum Verslaving & LVB. De gezondheidspsycholoog onderzoekt hoe mensen met een LVB tijdens de regulaire verslavingsbehandling kunnen profeteren van slimme technologieën. Een voorbeeld op dit gebied zijn virtual reality omgevingen om specifieke situaties te ervaren en gedrag daarin te oefenen. Daarnaast kan men ook denken aan slimme mobiele applicaties en gebruik maken van fysiologische metingen tijdens het gebruik van deze technologieën. Om aan de behoeftes van de patiënten en behandelaars te voldoen wordt de technologie participatief ontwikkeld – dat betekent samen met de eindgebruiker. Naast zijn werkplek aan de Universiteit Twente werkt hij twee dagen per week bij Tactus Verslavingszorg in Rekken.

 
 
 

Ervaringsverhaal

Lees hier het verhaal van Sytske Wessels, psycholoog, over een man met een alcoholproleem. Met de juiste insteek, bejegening en een behandeling op maat, komen we samen tot een goed resultaat. 

 
 
 

Praktijkboek triple problematiek

Het boek biedt praktische tips en handvatten voor de begeleiding en behandeling van mensen met triple diagnose problematiek. Ook bevat het achtergrondinformatie over het vóórkomen van triple diagnose problematiek, oorzaken ervan en kenmerken van de doelgroep. We verwachten het boek begin 2020. Lees hier meer over dit boek.

 
 
 

Meer over triple problematiek

Ter info
In De Psycholoog, een uitgave van het Nederlands Instituut van Psychologen, is in november een zeer interessant artikel geplaatst over triple problematiek. Het artikel is geschreven door Neomi van Duijvenbode, Joanneke van der Nagel, Mary Janssen van Raay & Robert Didden.
Triple problematiek is het samengaan van pyschische stoornissen en verslaving bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Dit komt vaker voor dan gedacht en de diagnostiek en behandeling van triple problematiek is vaak lastig. Wat te doen als de problematiek van cliënten niet in bestaande protocollen past? Neomi van Duijvenbode en collega's exploreren de aard en omvang van triple problematiek en doen suggesties voor de begeleiding en behandeling.

 
 
 

De psychometrische kwaliteit van Breindebaas

"In het kader van de masteropleiding Health Care & Social Work met als studieroute Technology & Innovation heeft Ruben Veltman onderzoek gedaan met de Brein de baas App. Lees hier meer over dit onderzoek.

 
 
 

Crisis Signaleringsplan

De TopGGZ-teams van Tactus zijn voortdurend bezig om de zorg voor onze complexe LVB-doelgroep beter te maken. Op de afdeling Aqua van de Intensieve Behandelkliniek in Zutphen is het afgelopen jaar hard gewerkt aan het verbeteren van het crisissignaleringsplan (CSP). Het CSP is een methode om patiënten met hun familie/vrienden en met de hulpverleners af te laten stemmen hoe ze kunnen handelen in een (dreigende) crisissituatie als gevolg van middelengebruik. Samen met het multidisciplinair samengestelde (kern)team Aqua en met input van de patiënten is er een CSP ontwikkeld dat goed aansluit op het niveau en de belevingswereld van patiënten op de triple problematiek afdeling. Tijdens een inspirerende en interactieve bijeenkomst voor medewerkers van Tactus, namen beeldend therapeut Marjan Helmich, psychomotorisch therapeut Eva de Jager en verpleegkundig specialist GGZ in opleiding, Alida Slotman ons mee in de totstandkoming van het CSP. Dankzij hen werd ons duidelijk welke afwegingen zij tijdens het ontwikkelproces maakten om te komen tot het huidige aantrekkelijke, persoonsgebonden en handzame formaat. Het is super om te horen dat zowel patiënten als medewerkers zeer enthousiast zijn over het beeldende crisissignaleringsplan!

 
 
 

 

 
 
 

Award voor Joanneke

Op vrijdag 25 oktober heeft Joanneke van der Nagel de Steven Reiss Research Award 2019 ontvangen! Deze prijs wordt jaarlijks door de National Association on Dual Diagnosis (NADD) uitgereikt aan een persoon die belangrijke wetenschappelijke bijdragen heeft geleverd aan het begrijpen en bevorderen van mentaal welzijn voor mensen met ontwikkelingsstoornissen. Hoewel Joanneke de prijs niet persoonlijk in ontvangst kon nemen, werd er tijdens de NADD National Conference 2019 uitgebreid aandacht besteed aan de winnaar van de Award. Van harte gefeliciteerd, Joanneke!

 

 
 
 

"Versterk de zorgketen"