volg ons ook op:
naar website
 

Steun voor een kind van verslaafde ouders

Kinderen van verslaafde ouders verdienen steun. Deze kinderen ervaren al op jonge leeftijd stress, veroorzaakt door de levensstijl van hun ouders. Daarnaast moet een kind van verslaafde ouders leren omgaan met de problemen van vader en/of moeder. Dit staat een normale hechting en een veilige ontwikkeling in de weg. Om deze kinderen weer even kind te laten zijn organiseert het KVO-team van Tactus regelmatig leuke dingen.

 
 
 

KVO? Wat is dat?

Verslaving wordt ook wel eens een gezinsziekte genoemd; verslaving beïnvloedt namelijk het hele gezin en het vraagt van de niet-verslaafde gezinsleden veel aanpassing. Kinderen van verslaafde ouders kunnen achterstanden en stoornissen op allerlei gebieden hebben. De kinderen ervaren al op jonge leeftijd stress, veroorzaakt door de verslavingsproblemen en de levensstijl van de ouders. Daarnaast moet een kind van verslaafde ouders leren omgaan met problemen van vader en/of moeder. 

 
 
 

Waarom is dit belangrijk?

Kinderen met een ouder die verslaafd is, groeien vaak op in complexe gezinssituaties. 75% van de kinderen van een verslaafde ouder loopt zelf risico op het ontwikkelen van (verslavings)problematiek. Door vroegtijdig in de grijpen kan dat risico beperkt worden. We zijn er dan ook voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar, zodat er aandacht is voor het kind en zijn ontwikkeling. We zijn er om te praten over gevoelens als schaamte, schuldgevoel, verdriet en boosheid. Maar we zijn er ook om even een luisterend oor te bieden of plezier te maken en het kind weer even kind te laten voelen.
We zijn er niet alleen voor de kinderen. Ook ouders die ondersteuning nodig hebben in de opvoeding kunnen we helpen. We willen graag zowel intern als extern goed samenwerken, zodat we deze kinderen kunnen behoeden om de volgende risicogroep binnen de verslavingszorg te worden.

 
 
 

Wat is ons aanbod?

Talk 'n Joy dagen
De Talk ‘n Joy dagen zijn er voor kinderen van verslaafde ouders, in de leeftijd van 8 tot en met 18 jaar en worden altijd op een zaterdag gehouden in Enschede en Almelo. Tijdens deze dagen is er altijd een Talkblok, waarbij aan de hand van een activiteit in wordt ingegaan op problemen waar de kinderen mee kampen. Daarnaast is er veel ruimte voor leuke activiteiten en het contact maken met andere kinderen van verslaafde ouders. De dag wordt altijd als heel positief ervaren door de kinderen. De eerstvolgende Talk ‘n Joy dagen zullen plaatsvinden in maart 2017 in Enschede en Almelo.

Kerstactiviteit
Elk jaar staat er vlak voor kerst een leuke kerstactiviteit gepland die vooral in het teken staat van lekker eten en drinken en positiviteit.

KVO Vakantieweek
In de zomervakantie organiseren wij een speciale vakantieweek voor kinderen van verslaafde ouders. Het is een week vol met ontzettend leuke activiteiten: pretpark, zwemmen, sportactiviteiten, bosspellen, etc. Veel leuke dingen dus, maar waar ook stilgestaan wordt bij de problemen van de kinderen tijdens de Talkblokken. Even een weekje weg van huis en andere kinderen leren kennen die met dezelfde dilemma’s kampen als zij.

Individuele gesprekken
Kinderen leren hier praten over problemen die hen bezighouden en mogen even lekker hun hart luchten. Daarnaast kunnen wij als professionals informatie over verslaving geven, zodat zij kunnen plaatsen wat er thuis aan de hand is. Het kind zal altijd centraal staan en we vinden het belangrijk om er voor het kind te zijn. Dus af en toe even niet praten, maar gewoon positieve aandacht schenken door bijvoorbeeld een spelletje te spelen, kan ook heel veel opleveren.

KVO-groep
In 2017 starten wij met een KVO-groep in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar, waarin jongeren samen kunnen praten over dingen die hen bezig houden.

Club intern Bonhoeffer Pro
In januari is er op het Bonhoeffer Pro een KVO-groep gestart waar acht jongeren samen met een professional van het team KVO samenkomen en een Talkblok uitvoeren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Drie dingen die goed zijn om te weten:

1. Kosten: De activiteiten in het benoemde aanbod zijn geheel gratis.

2. Wil je meedoen aan een activiteit dan komen we voor de tijd altijd even langs om kennis te maken.

3. Aanmelden kan via Beppie ten Broeke, preventiewerker Jeugd & Jongvolwassenen Oost. Mail naar b.tenbroeke@tactus.nl

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer weten? Kijk op  www.tactus.nl

 
 
 

"Het is fijn om andere kinderen van verslaafde ouders te ontmoeten, want dan weet ik dat ik niet de enige ben"

 
 
Klik hier wanneer u zich wilt afmelden van onze nieuwsbrief.